Застосування контакторів

сентября 10, 2018
 
Будь-яка електрична ланцюг не може працювати постійно. Вона потребує періодичного розмикання і наступному включенні. Іноді достатньо звичайного вимикача, такі використовуються в побутовій проводці. В інших випадках потрібні реле або пускачі, які захищають двигуни від перегріву. І перші, і другі, і треті є різновидом контакторів, ваімодейсвущіх з електромережею.
 

Що таке контактор

 
Контакторами називаються спеціальні прилади для включення і виключення електричного кола різної потужності і напруги. При цьому дія виконується автоматично або за допомогою віддаленого пульта управління. Для роботи використовується електромагнітний привід, а сам прилад складається з:
  • контактів: основних і додаткових;
  • дугогасительной системи;
  • електромагнітного приводу.
Такий пристрій може замінити як реле, так і звичайний вимикач. При цьому прилад розрахований на тривалу експлуатацію і збирається з міцних зносостійких матеріалів і елементів.
 

Навіщо потрібен контактор

 
Так само, як і підвиди, оригінальний контактор потрібен для управління електричним колом. Але він має кілька особливостей роботи:
  • можливість повної автоматизації включення і виключення ланцюга;
  • дистанційне керування;
  • висока швидкість роботи, що дозволяє стуляти і розмикати ланцюг до декількох тисяч разів на годину.
Завдяки цим особливостям контактори застосовуються в тих областях, де потрібно регулярно і часто активувати електричні ланцюги. Вручну робити це не просто незручно, а навіть малоефективно. Так що краще довірити роботу автоматизованої паспортної системи.
 

Де використовуються контактори

 
Для чого потрібні контактори? Сфери застосування даних приладів різноманітні:
  • комунальне господарство: управління освітленням, ліфтами, вентиляцією і системами тепло- і водопостачання;
  • в промисловості і будівництві контактори зустрічаються практично у всіх електричних приладах;
  • для електротранспорту: у трамваях і тролейбусах ці апарати відповідають за роботу тягового двигуна;
  • в побутових умовах за допомогою контакторів автоматизують роботу внутрішньобудинкових електромереж.
Залежно від функцій бувають і вузькоспеціалізовані контактори, сконструйовані для роботи, наприклад, тільки з двигунами або будівельної електротехнікою. Перед тим, як купити прилад такого типу потрібно точно визначитися, де і за яких умов він буде працювати.
 

Які бувають контактори

 
Існує безліч моделей, призначених для роботи в різних умовах, від відмінних погодних умов до номінальних струмів. Але загальна класифікація включає всього два типи:
  • Постійного струму. Потрібні для проведення струму відповідного типу. Саме такі пристрої встановлюються в більшість двигунів з електричною тягою.
  • Змінного струму. Такі призначені для проведення, відповідно, змінних струмів безпосередньо до потрібної апаратури або до блоку живлення.
Контактори представлені широким модельним рядом, і щоб правильно вибрати прилад потрібно знати параметри електричної мережі.
 

Як працює контактор

 
Основним робочим елементом є контакти - два ряди, один з яких рухомий, а другий зафіксований. При зіткненні контактів електричне коло замикається, і напруга подається на потрібний апарат. По суті, це звичайний вимикач, який має додаткові властивості:
  • контакти завжди розімкнуті, а при включенні з'єднуються;
  • рухливий ряд контактів приводиться в рух електромагнітним приводом, який є системою дистанційного керування;
  • при розмиканні рядів створюється електрична дуга, яка гаситься в спеціальній камері - другим елементом, що відрізняє контактор від реле і вимикачів.
Підключити ж такий девайс просто - так само, як і вимикач. До лав контактів підводяться відповідні дроти, при замиканні яких активується вся електричний ланцюг.
 

Як купити контактор

 
Дізнатися, скільки коштує контактор, можна зв'язавшись з менеджером за вказаними контактами. Ціни розраховуються індивідуально. Працездатність гарантована - перед відправкою функціональність контактора перевірить фахівець. Телефонуйте і замовляйте - консультант допоможе підібрати підходящу модель і оформити покупку. Також ми пропонуємо високоякісні частотники, реле, датчики та інше обладнання по вигідним цінам.

Повернення до списку